B92 (intervju)

B 92

Radio B 92 je osnovan 15. maja 1989. godine spajanjem redakcija Indexa 202 i emisije Ritam srca. Glavni i odgovorni urednik bio je Veran Matić, a direktor Saša Mirković. Radio je okupio novu generaciju novinara, među kojima su stasala i neka od najpoznatijih imena srpskog novinarstva: Antonela Riha, Dušan Mašić, Svetlana Lukić, Svetlana Vuković, Danica Vučenić, Ljubica Gojgić, Zoran Mamula, Milica Kuburović, Srđan Anđelić, Miomir Grujić Fleka, Saša Marković Mikrob, Darka Radosavljević Vasiljević, Tanja Petrović, Gorica Nešović, Robert Klajn, Brankica Stanković, Bojana Lekić i mnogi drugi. Ubrzo je postao ne samo najuticajnija nezavisna i opoziciona radio stanica, već je razvio i čitav niz dodatnih delatnosti. Tako je 1993. godine pokrenuo izdavačku delatnost u okviru biblioteke Samizdat. Zatim je 1994. godine prihvatio smenjenu redakciju Književne reči, koja je pod okriljem B 92 pokrenula književni časopis Reč. Prvi feministički časopis Profemina, koji je uređivala Svetlana Slapšak, bio je od 1994. godine deo ove medijske kuće. U pokušajima da doskoči brojnim zabranama Miloševićevog režima, B 92 je 1996. godine osnovao i jedan od prvih internet portala u Srbiji.
U sastavu B 92 bio je i Kulturni centar Rex, koji je bio jedan od retkih slobodnih prostora u kome su se održavale tribine i angažovane kulturne manifestacije. Peščanik je kao emisija pokrenut na tom radiju u februaru 2000. godine.

B 92 je zabranjivan više puta (tokom demonstracija 1991. i 1996, u vreme bombardovanja 1999. i 2000), ali je uspevao da nastavi emitovanje bilo preko interneta, novih stanica koje je osnivao (kao što je bila B292), preko satelitske mreže kojom je povezano preko 90 lokalnih radio stanica širom Srbije ili postavljanjem predajnika u Bosni i Hercegovini i Rumuniji. Dan posle pada Miloševićevog ražima, 6. oktobra 2000. godine pokrenuta je televizija B 92. Pored mnogih nagrada za nezavisno novinarstvo, radio stanica je dobila i nagradu MTV Free your mind Award 1998. godine.
Radio B 92 je ugašen 2015. godine, a televizija je u rukama novog vlasnika promenila ime u O2 2017. godine (od 2020. godine vraćeno je ime B 92).

Svedočenja

1) Veran Matić je bio osnivač, glavni i odgovorni urednik B 92. Deset godina je bio predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija koja je okupljala nezavisne lokalne radio i TV stanice širom Srbije. Dobio najviša domaća i strana priznanja među kojima su Godišnja nagrada Komiteta za zaštitu novinara iz Njujorka (1993), zatim nagrada Olof Palme Memorial Fund (1998), nagradu Škole novinarstva Aneberg Univerziteta u Kaliforniji za novinarsku hrabrost (1999), nagradu za društvenu pravdu organizacije „Deca koja spajaju nacije“ (1999), zatim najviše francusko odlikovanje orden Legije časti u rangu viteza (2009), kao i Sretenjski orden trećeg stepena za sprovođenje akcije „Bitka za bebe“ (2013). 

 

2) Saša Mirković je bio jedan od osnivača Radija B 92. Od 1989. do 2003. godien je bio dirktor programa, generalni menadžer i muzički urednik tog medija. Od 2003. do 2007. godine bio je predsednik Upravnog odbora B 92, a posle toga direktora za spoljne komunikacije. Sa Veranom Matićem bio je osnivač Asocijacije nezavisnih elektronskih medija 1993. godine koja je omogućila da se program B 92 čuje širom Srbije i da se povežu lokalni nezavisni mediji. Dobitnik je nekih od najviših medijskih nagrada, kao što su MTV „Free your mind“, medalja „Robert Šuman“, nagradu Međunarodnog novinarskog instituta „Pionir medijske slobode“, nagradu Danskog mirovnog pokreta.

 

Prethodna objava
Naredna objava
Povezane objave

Studio B

Studio B je od svojih početaka bio jedinstvena medijska kuća. Osnovan je kao radio, u aprilu 1970. godine, kao privatna inicijativa novinara Borbe. Bio...

Vreme

Nedeljnik Vreme bio je prvi privatni opozicioni časopis u Srbiji. U oktobru 1990. godine osnovala ga je grupa novinara iz NIN-a i Borbe, uz...

Rebublika

Republika je osnovana u martu 1989. godine intelektualci, članovi Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu (UJDI). To je bila prva politička stranka koja je nastala...

Ostalo

Studio B

Rebublika